Naisten U20 avauspeli tiukkaa vääntöä

17.04.2022

Wolverinesin, Butchersin, Lionsin ja Bulldogsin pelaajista koottu naisten yhteisjoukkue Sharks pelasi jännittävän jenkkifutispelin pääsiäislauantaina. Runsaahko yleisö sai nauttia kauniin kevätpäivän lisäksi maalirikkaasta kamppailusta. Tiukan väännön jälkeen kokeneempi vierasjoukkue Kuopio Steelers oli kuitenkin parempi lukemin 28-50.

Kyseessä oli ensimmäinen koskaan Söderkullan tekonurmella pelattu naisten jenkkifutisottelu.

Ensimmäinen naisten jenkkifutispeli koskaan Söderkullassa pelattiin kauniissa kevätsäässä. Kuva: Anni Udd

Ensimmäinen puoliaika

Ottelu alkoi Sharksin kannalta hermostuneesti. Vierasjoukkue eteni kolmella ensimmäisellä hyökkäysvuorolla maaliin saakka juoksupeleillä. Etenkin Steelersin jyväskyläläislähtöinen keskushyökkääjä Janika Lahtinen oli hurjassa iskussa ja eteni vastustamattomasti pallon kanssa. Sharksin oma hyökkäyspeli oli hermostunutta ja näytti siltä, että vieraat etenevät ilman ongelmia ottelun voittoon. Ottelu heräsi kuitenkin eloon loukkaantumisesta aiheutuneen pitkän tauon aikana.

Sharks tuli kentälle uudella ilmeellä ja teki nopeassa tahdissa kaksi touchdownia. Erityisesti pelinrakentajana pelannut Aada Salminen oli kuopiolaispuolustukselle mahdoton pideltävä. Yhdessä Sara Sundströmin kanssa Salminen muodosti vaarallisen kaksikon Sharksin hyökkäyksen takakentälle. Puolustuksessa etenkin Lara Olsson teki useita tärkeitä taklauksia. Puolustuskin sai kaivattuja onnistumisia muutaman ensimmäisen driven epävarmuuden jälkeen.

Aada Salminen palkittiin Sharksin parhaana pelaajana. Kuva: Anni Udd

Ensimmäisen puoliajan jännittävimmät hetket nähtiin aivan puoliajan lopussa. Steelers eteni puoliajan päättyessä hitaasti kohti maalialuetta. Sharks-puolustus sai jo työnnettyä kuopiolaiset 20 jaardin päähän maalista, mutta aivan viimeisellä sekunnilla pelinrakentaja Pinja Lepistö löysi heitollaan laitahyökkääjä Milla Korhosen, joka karkasi maalialueelle. Tilanne puoliajalla vierailijoille 14-28.

Toinen puoliaika

Toiselle puoliajalle tuli selvästi voitontahtoinen Sharks. Hyvällä sykkeellä lähtenyt hyökkäysvuoro katkesi kuitenkin pallonmenetykseen. Steelers ei jättänyt paikkaansa käyttämättä, vaan karkasi 14-34 johtoon. Tämä oli loppujen lopuksi pelin ratkaissut maali.

Sharks taisteli hurjasti ottelun loppuun saakka, mutta muutamasta onnistumisesta huolimatta kokeneet kuopiolaiset hallitsivat ottelun kulkua. Joukkueet tekivät maaleja tasatahtiin, mutta missään vaiheessa Sharks ei enää pystynyt uhkaamaan Steelersin johtoasemaa. Steelersin puolustuksen näkyvin pelaaja oli linjassa pelannut kotkalaislähtöinen Miina Laukkanen. Laukkanen rynni linjasta läpi erinomaisesti ja pakotti Salmisen luopumaan pallosta aiemmin kuin mitä tämä olisi halunnut. Tämä pakotti Sharksit pelaamaan enemmän juoksua, joka oli Steelersin kokeneelle puolustukselle helpompi pysäytettävä.

Ottelun lopussa ei enää nähty suurta dramatiikkaa. Loppunumerot 28-50.

Sharks oli saanut otteluun jalkeille mukavan kokoisen rosterin. Kuva: Anni Udd

Ottelun ratkaisun avaimena kokemus

Tappiosta huolimatta Sharksien avausottelun esitystä voidaan pitää rohkaisevana. Hermostuneisuus näkyi etenkin ottelun alussa helppoina virheinä ja kuopiolaiset pääsivät helpohkosti karkaamaan kahdenkymmenen pisteen karkumatkalle. Joukkue osoitti kuitenkin luonnetta ja asennetta nousemalla peliin mukaan heikon alun jälkeen. Toisen neljänneksen loppupuolella oli täysin mahdollista, että puoliajalle oltaisiin menty tasatilanteessa.

Molempien joukkueiden otteista näkyi myös yhteisharjoitusten puute, vaikka monista eri seuroista kootut joukkueet esiintyivätkin edukseen. Molemmat valmennukset pitivät tästä syystä pelikutsut melko yksinkertaisina, jolloin ratkaisuasemaan nousi pelaajien rutiini ja suoritusvarmuus. Steelers oli tässä hienoisesti (mutta selkeästi) parempi molemmilla puolilla palloa.

Tämän ottelun perusteella on vaikea sanoa vielä mitään Sharksin tämän kauden mahdollisuuksista naisten U20 SM-sarjassa. Joukkueen henki ja tekemisen meininki oli sivurajalla kuitenkin sen verran hyvännäköistä, ettei joukkueen menestyminen olisi mikään superyllätys. Kauden aikana rutiinin parantuessa pystytään vielä parantamaan peliä kaikilla osa-alueilla. Sarjan ratkaisee todennäköisesti se, kuka kykenee eniten parantamaan peliään lyhyen kauden aikana. Sharksilla on onnistuessaan mahdollisuudet ihan mihin vaan.

Sharks pelaa seuraavaksi West Coast Phoenixiä vastaan Ruskossa lauantaina 23.4.2022. Runkosarjan kolmas ja viimeinen ottelu pelataan Tampere Saintsia vastaan lauantaina 30.4.2022 Helsingissä.