Kouluille

Jenkkifutikseen on jokainen tervetullut. Uudet harrastajat ovat tervetulleita ja harrastuksen voi aloittaa kesken kauden. Eri-ikäiset pojat ja tytöt pääsevät harrastamaan lajia omalla tasollaan omissa ikäryhmissään ja kehittymään omassa tahdissaan. Meillä heikko yleiskunto ei ole este lajin harrastamiseen, vaan meillä pääsee treenaamaan, pelaamaan ja onnistumaan jokainen.

Bulldogs tekee kouluyhteistyötä kaikilla ikätasoilla koko Keski-Uudenmaan alueella. Mikäli olet opettaja tai koulutoimija ja kiinnostunut saamaan Liikkuva koulu -projektiisi, yökouluusi tai liikuntatunnillesi uudenlaista liikunnallista sisältöä, Bulldogs pystyy toteuttamaan erilaisia rasteja erikokoisille ja erilaisille ryhmille. Rasti voi olla vaativuudeltaan pelkkä lajiesittely tai mitä tahansa kuntoliikunnasta aina fyysisen kontaktin opetteluun turvallisesti.

Jenkkifutis lajina sopii hyvin monenlaisille. Koska lajissa pärjäävät myös isokokoisemmat pelaajat, se sopii erinomaisesti sellaisille oppilaille, jotka eivät välttämättä perinteisissä lajeissa pääse käyttämään parhaita ominaisuuksiaan. Jenkkifutis edistää kurinalaisuutta ja ryhmässä tekemistä ja esimerkiksi lippupallorastilla oppilaat pääsevät toteuttamaan taktisesti vaativiakin kuvioita.

Tutustu jenkkifutiksen pelaajapolkuun eri ikävaiheissa TÄÄLTÄ.

Tiedustele haluamaasi tapahtumaa käyttämällä sivun alalaidassa olevaa lomaketta. Tapahtumat toteutetaan kokeneiden pelaajien ja valmentajien toimesta vapaaehtoisvoimin, joten aina ei ole mahdollista toteuttaa juuri haluttuna aikana muiden töiden ja opiskelujen takia. Pyritään aina löytämään sopiva aika ja toteuttamaan tapahtumat turvallisesti ja laadukkaasti. Kysymyksiin vastaa puheenjohtaja Jaakko Latva-Pukkila (puheenjohtaja@bulldogs.fi, 040-735 3983).

Liikuntatunnit ja lajin liikunnalliset esittelyt lippupallon pohjalta

Toiminnalliseen lajiesittelyyn kannattaa varata aikaa vähintään 30 minuuttia / ryhmä. Noin 90 minuuttia on hyvä aika, mikäli halutaan päästä lippupallodemossa varsinaiseen peliin saakka kaikkine taktisine hienouksineen, mutta sovitamme sisällön käytettävissä olevan ajan mukaan. Paikaksi sopii ulkotiloissa mikä tahansa tasainen kenttä. Sisätiloissa normaalikokoisesta liikuntasalista tulisi olla käytössä vähintään puolikas noin 20 hengen ryhmää varten. Ryhmäkoko olisi hyvä olla vähintään 8 oppilasta.

Lajiesittelyn sisältö keskittyy perusmuodossaan pallon heittämiseen ja kiinniottoon sekä erilaisiin yksinkertaisiin peleihin pallon kanssa. Käytettävissä olevasta ajasta riippuen voidaan mukaan ottaa lippupalloon liittyviä elementtejä ja päästä syvemmälle jenkkifutiksen taktiseen maailmaan.

Katso kouludemon sisältö ja ohjeet TÄÄLTÄ

Kontaktia sisältävät lajiesittelyt

Jenkkifutikseen olennaisena osana kuuluvaa fyysistä kontaktia voidaan myös opettaa turvallisesti. Taklausharjoituksissa minimiaika on noin 60 minuuttia, jolloin taklaaminen ehditään opettaa turvallisesti. Perusharjoittelua voidaan tehdä myös liikuntasalissa patjojen pehmustamassa tilassa, mutta suositeltavaa olisi, että käytössä on hyväkuntoinen ja riittävän iso tekonurmi tai ruohokenttä. Taklausharjoittelu aloitetaan apuvälineillä, josta asteittain siirrytään taklaamaan toisiaan. Ryhmäkoko riippuu pitkälti ohjaajien määrästä, mutta yhtä ohjaajaa kohden voi olla noin neljä oppilasta ja koko ryhmän koko enintään 20 oppilasta.

Jenkkifutista täydellä kontaktilla pelaavat kaikissa ikäryhmissä sekä pojat että tytöt, joten kontaktipainotteinen esittely sopii kaikenikäisille. Olennaista on oppilaiden oma halu kokeilla kontaktia ja oppia uutta.

Ei-liikunnalliset lajiesittelyt

Laji on Suomessa melko tuntematon ja siihen liittyy paljon erilaisia ennakkoluuloja. Bulldogs haluaa kertoa lajista eri-ikäisille pelaajille ja kouluilla on mahdollisuus myös saada noin 15-45 minuutin mittaisia esittelyjä lajista. Mikäli käytössä on videotykki, voidaan esitykseen tarvittaessa lisätä myös audiovisuaalista materiaalia.

Tilaksi kelpaa esimerkiksi luokkatila tai auditorio, videotykki on toivottava varustus (HDMI-liitännällä). Ryhmän koko on vapaa, mutta mikäli tarkoitus on pitää tilaisuus keskustelevana, silloin ryhmän koko olisi hyvä olla noin 30-50 oppilasta.

Luokkatoimikuntien järjestämät tapahtumat

Yökoulujen ja erilaisten tapahtumapäivien ohjelmana jenkkifutis on ollut suosittu. Olemme järjestäneet lajiesittelytyylisiä rasteja useille eri-ikäisille ryhmille. Jefu-rastilla tulee hiki ja hymy huulille.

Käytettävissä olevasta tilasta riippuen olemme järjestäneet mahdollisuuksia kuvauttaa itsensä jenkkifutiskamoissa, treenata perustaitoja, testata omaa osaamistaan ja pelata hauskoja pikkupelejä. Seura ottaa mielellään vastaan näistä pienen korvauksen mikäli tilaajalla on tähän varaa, mutta asiat ovat aina neuvoteltavissa. Pääosin teemme tätä kuitenkin rakkaudesta lajiin.

Liikuntakerhot

Bulldogs tulee mielellään vetämään jenkkifutisaiheisia lajiesittelyjä koulujen liikuntakerhoihin. Rastien mahdolliset aiheet on lueteltu yllä.

Olemme myös mielellämme tukemassa tai mukana toteuttamassa, mikäli koululla on kiinnostusta järjestää jenkkifutisaiheista kerhotoimintaa tai vaikkapa lähteä organisoimaan koulujen välistä kilpailutoimintaa lippupallossa tai jenkkifutiksessa. Jos sinulla on ideoita, ota yhteyttä puheenjohtaja Jaakko Latva-Pukkilaan niin katsomme millä tavalla pystymme olemaan mukana. (puheenjohtaja@bulldogs.fi, 040-735 3983)

Terveydenhoitajat ja liikunnanopettajat

Jenkkifutis sopii luonteeltaan hyvin erilaisille pelaajille. Isokokoisille oppilaille on vaikeaa löytää sellaisia joukkuelajeja, joissa hän pystyisi pärjäämään. Jenkkifutiksessa isokokoinenkin pelaaja voi saada onnistumisen elämyksiä ja löytää liikunnan ilon. Oheisharjoittelumme toimii kehonpainoharjoittelun konseptilla, joten hieman heikommallakin peruskunnolla pääsee mukaan kehittymään.


Bulldogs-junioreja vauhdissa
Suomen amerikkalaisen jalkapallon liitto on laatinut kouludemon lippupallon opettamiseksi.