Tinamalja oli puolustusten taistelua

19.08.2017

Bulldogs hävisi 3-divisioonan finaalin 3-0

Sipoo Bulldogs (4-2) lähti Tinamaljaan revanssi mielessään. Runkosarjan viimeisellä kierroksella, kun joukkueet edellisen kerran olivat vastakkain, Lohja Lions (6-0) poistui kentältä voittajana lukemin 10-0. Lohja voitti runkosarjan tappiottomalla pelillään ja Bulldogs oli runkosarjan kolmas, joten Lionsia voitiin pitää jonkinlaisena ennakkosuosikkina otteluun lähdettäessä.

Tykkää Sipoo Bulldogsista facebookissa ja näe esimerkiksi Mikko Ranta-ahon, Jonas Lövin ja Ville Roiton haastattelut finaalin jälkeen.

Molempien joukkueiden vahvuus oli koko kauden ollut huippuluokan puolustuspeli. Lohja oli päästänyt koko kaudella vain kuusi pistettä, kun Bulldogsin vastaava saldo oli 56 pistettä. Bulldogsin saldoa rumensi varamiehisinä pelattu Rusko-ottelu, mutta kolme nollapeliä kertoivat kaiken puolustuksen laadusta. Finaalista oli siis odotettavissa vähämaalinen taisto, mutta aivan jalkapallolukemia ei kukaan ennakkoon osannut odottaa.

Bulldogsin tappiot runkosarjassa tulivat Lohja Lionsille ja Rusko Mayhemille. Välierässä koiralauma kaatoi huikean jännittävässä ottelussa Rusko Mayhemin 17-19 (otteluraportti täällä) ja kosti samalla toisen runkosarjatappioistaan. Lions kärsi puolestaan tappion omassa välierässään, mutta Rovaniemi Nordmenin voitto hylättiin edustuskelvottoman pelaajan takia (kurinpitopäätös täällä).

Ottelu alkoi heti ryminällä. Bulldogs -puolustus lähti otteluun hieman uneliaasti heti ensimmäisellä hyökkäysvuorollaan Lions juoksi pallon keskeltä läpi Leevi Pikkaraisen toimesta. Pikkarainen pysäytettiin vasta noin 10 jaardia ennen maalialuetta, mutta Lions onnistui potkumaaliyrityksessään ja tilanne oli 3-0.

Tämän jälkeen puolustukset ottivat pelin haltuunsa. Bulldogs-hyökkäykset pyrkivät viemään palloa monipuolisesti eteenpäin, mutta Lohjan iso ja fyysinen linja pysäytti juokuspelit ja sai painetta pelinrakentaja Joel Alaselle. Heittopeleissä Lohjan paine ja laitahyökkääjien pudotukset pitivät ketjun paikoillaan. Bulldogsin huippuhetkiä oli Ville Roiton komea syötönkatko ja tätä seurannut Ari Kärkkäisen komea koppi. Hyökkäysvuoro loppui kuitenkin puolestaan Lionsin syötönkatkoon, joten puoliajalle mentiin kutkuttavan tiukassa 3-0 tilanteessa.

Toinen puoliaika jatkui jännittävänä vääntönä. Molemmat joukkueet saivat ajoittain onnistumisia, mutta kenttä nousi pystyyn. Parhaimmillaan Lions sai pallon Bulldogsin 20 jaardin linjalle, mutta epäonnistui kenttäpotkumaalissa. Matti Luode nostatti vierasjoukkueen toiveita juoksemalla muutaman vahvan juoksun linjan keskeltä, mutta Lions-puolustus oli Bulldogsin hyökkäykselle tänään ylitsepääsemätön este. Lions eteni pääasiassa Antti Kettusen juoksuilla maalialueen tuntumaan, mutta pistesuoritukseen lohjalaisten rahkeet eivät riittäneet.

Bulldogs joutui yhä enemmän ottamaan riskejä omassa hyökkäyspelissään, mutta heittopeli ei toiminut finaalissa. Lohjan puolustus löysi aukkoja Bulldogsin hyökkäyksen linjasta ja Alanen joutui yhä enemmän pakottamaan heittojaan. Koiralauman melko kokemattomat laitahyökkääjät eivät pystyneet kaapimaan palloja hyppysiinsä, joten Lions pääsi kentälle juhlimaan 3-divisioonan voitto ja nousua 2-divisioonaan. Bulldogsin parhaana palkittiin takamies Ville Roitto.

Pelin avaimeksi nousi rutiinitaso ja kokemus. Lionsilla oli kokemusta aiemmilta kausilta tiukassa paikassa pelaamisesta ja Lions pelasikin käytännössä virheettömän ottelun kauden kovimmassa paikassa. Hyökkäys toimi monipuolisesti ja vaikka palloa pelattiinkin pitkälti juosten, myös heittouhka oli jatkuvasti olemassa. Puolustuksessa Lohja oli selvästi sarjan paras joukkue, josta iso ansio kuuluu puolustuksen koordinaattori Tero Virtaselle. Kaiken kaikkiaan iso kiitos Lohjalle reilusta ottelusta, tätä on jenkkifutis parhaimmillaan.

Bulldogs taisteli leijonan lailla ja joukkue voi olla ylpeä suorituksestaan. Heinäkuun kohtaamisen jälkeen harjoituskentällä oli tehty töitä ja peli oli ottanut aimo askeleen eteenpäin. Hyökkäystä vaivanneet rangaistusongelmat olivat finaalissa poissa ja allekirjoittanut muistaa esimerkiksi koko pelistä vain yhden väärän aloituksen. Bulldogs-hyökkäys ei kuitenkaan löytänyt koko kauden aikana oikeaa tasapainoa. Nuori pelinrakentaja Joel Alanen pelasi erinomaisesti siihen nähtynä, että mies liittyi koiralaumaan kesken kauden. Alasen heitot ratkaisivat finaalipaikan Ruskossa, mutta nyt vastus oli asteen verran kovempi. Toivotaan miehen jatkavan Sipoossa, koska suurimmat puutteet liittyivät tällä kaudella laitahyökkääjien ajoituksiin. Tämä taas korjaantuu vain harjoittelemalla yhdessä. Pelinrakentajan ja pelisysteemin muutokset eivät ole omiaan luomaan tasapainoista hyökkäystä, mutta ensi kauden osalta ainekset menestykseen ovat olemassa.

Sipoolaisten puolustus kantoi joukkueen finaaliin ja antoi mahdollisuuden voittoon. Puolustuksen koordinaattori Jonas Löv on tehnyt uskomatonta duunia erinomaisella pelaajamateriaalilla. Parannettavaa on etenkin pelien aluissa. Useammin kuin kerran vastustaja pystyi pistesuoritukseen heti ensimmäisellä hyökkäysvuorollaan, joka kielii puutteista valmistautumisessa. Puolustuksen takakentän nuoret pelaajat kehittyivät Ville Roiton johdolla huikeasti kauden aikana. Santeri Korkee, Teemu Christensen ja Alex Taylor ottivat pelaajina isoja edistysaskelia. Roitto vihjaili mahdollisesta jatkostaan pelin jälkeen, joka olisi kehittyvälle seuralle tärkeä kulmakivi ensi kauden joukkuetta rakennettaessa. Muuten puolustuksesta nousi joka pelissä uusia ratkaisijoita, jota voi pitää hyvänä merkkinä. Timo Pulkkinen, Joni Ranta-aho, Aleksi Kokkonen, Kimmo Wossilus ja Santtu Jääskeläinen nousivat vuorollaan tekemään ratkaisevia taklauksia.

Otttelun jälkeen päävalmentaja Mikko Ranta-aho kiitteli joukkueen erinomaista henkeä. "Puolustus piti meitä tänään mukana pelissä, mutta hyökkäyksestä ei saatu samaa tulosta kuin aiemmissa peleissä." Ranta-aho pohti tuoreeltaan käytyä taistoa. "Joukkue oli todella hyvähenkinen ja voitontahtoinen. Kaikki kannusti hienosti toisiaan eteenpäin, siihen voi olla todella tyytyväinen. Laaja ja laadukas valmennusryhmä oli iso osa joukkueen kehittymistä, kiitos heille" Ranta-aho summasi kulunutta kautta yhteen.

Puolustuksen koordinaattori Jonas Löv oli kokonaisuutena kauteen tyytyväinen. "Talvella ajattelin, että muutama peli voitetaan ja jo pleijareihin pääsy oli tietyllä tavalla jo voitto. Jokainen puolustuksen pelaaja nosti tasoaan kauden aikana ja täytti paikkansa. Se oli menestyksen avain" Löv pohtii. Samalla Löv varmisti oman jatkonsa myös ensi kaudella. "Pelillisesti emme lähde muuttamaan merkittävästi puolustuksen peliä. Luonnollisesti peliin lisätään joitakin uusia spesiaalijuttuja sinne tänne. Tärkeintä olisi, että mahdollisimman moni pelaaja jatkaisi Bulldogsissa, jolloin peli ja pelaaminen kehittyisi edelleen." Löv toteaa.

Ottelu keräsi Lohjan Harjun kentälle runsaslukuisen yleisön. Bulldogsin pieni, mutta äänekäs kannattajajoukko piti kiitettävää meteliä koko pelin ajan, antaen kaudelle sen arvoisen lopun. Tästä on hyvä jatkaa ensi kaudella niin joukkueen kuin kannattajienkin osalta. Niin seura kuin edustusjoukkue on positiivisella kehitystiellä ja seurassa on hyvä pöhinä.

Tykkää Sipoo Bulldogsista facebookissa ja näe esimerkiksi Mikko Ranta-ahon, Jonas Lövin ja Ville Roiton haastattelut finaalin jälkeen.