Otteluennakko: Wolverines Blue - Bulldogs

06.06.2024

Tulevana sunnuntaina 9.6. pelataan Bulldogsin kauden toinen ottelu, jossa vastassa on Helsinki Wolverines Blue. Ottelu pelataan ulkovelodromin tekonurmella alkaen klo 16:30. Wolverines Blue on Vaahteraliigaseura Wolverinesin kakkosjoukkue. Pelin ennakkoa ei tässä tapauksessa ole ihan helppoa kirjoittaa, kun on todella vaikea sanoa minkälainen Wolverines kentälle marssii sunnuntaina.

Allekirjoittaneen ensimmäinen jenkkifutisottelu silloisessa 2-divisioonassa oli nimenomaan Helsinki Wolverinesiä vastaan. Silloin joukkue muistaakseni oli Wolverinesin kolmosjoukkue, joka kantoi tarkennetta Pink. Ihmettelin, kuinka kovasta harjoittelusta ja mielestäni ihan kohtuullisesta yrityksestä huolimatta ei oikein tuntunut saavan mitään aikaiseksi. Puoliajan jälkeen kentälle vaihdettiin "se oikea" Wolverines Pink, jonka jälkeen peli oli paljon helpompaa. Wolverines ei ole koskaan epäröinyt peluuttaa tarvittaessa vaikkka Vaahteraliigamiehistöä alemmalla sarjatasolla, joten Bulldogsin on varauduttava kovaan vastukseen.

Santtu Jääskeläinen on Bulldogsin kasvatti. Myös isä Timo on pelannut, valmentanut ja tuomaroinut sipoolaisjoukkueessa. Kuva: Vaahteraliiga
Santtu Jääskeläinen on Bulldogsin kasvatti. Myös isä Timo on pelannut, valmentanut ja tuomaroinut sipoolaisjoukkueessa. Kuva: Vaahteraliiga

Pelin ennakkoasetelmat ovatkin aika kaksijakoiset. Mikäli Wolverines saa jalkeille 20-30 pelaajan rosterin, jonka runko muodostuu Vaahteraliigamiehistöstä, voidaan hyvällä syyllä helsinkiläisiä pitää ottelun ennakkosuosikkeina. Mikäli taas rosteri on lähempänä 13 pelaajaa, jolla Wolverines taisteli avausottelussa Kuusankoski Cowboysiä vastaan, voidaan tulokasjoukkue Bulldogsia pitää ottelun ennakkosuosikkina. Wolverines pelasi edellisen Vaahteraliigapelinsä torstaina 6.6. Helsingissä, joten mahdollisuudet liigamiehistön laajempaan peluuttamiseen ovat paremmat. Lisäksi avausottelu pelattiin koulujen päättäjäislauantaina, joka varmasti on verottanut pelaajamäärää. Odotankin kentälle marssivan selkeästi vahvemman ahmalauman kuin viime viikonloppuna.

Wolverines ei esittänyt ihmeitä Kuusankoskella (katso striimi ottelusta) , joten siitä miehistöstä on vaikea lähteä nostamaan varsinaisia avainpelaajia. Pelinrakentaja Roope Lauren esitteli ottelussa hyvää heittotaitoa. Mikäli Lauren on Wolverinesin avauksessa, luvassa on näyttävää heittopeliä. Bulldogsin kannalta odotetuimmat ahmat ovat kuitenkin Bulldogs-kasvatit Max Poikonen ja Santtu Jääskeläinen. Molemmat ovat pääsääntöisesti viihtyneet puolustuksen puolella, mutta Poikonen on esimerkiksi Bulldogs-vuosinaan esiintynyt miltei kaikilla pelipaikoilla menestyksellisesti. Mikäli oma matematiikkani pitää kutinsa, tämä olisi molemmille pelaajille ensimmäinen ottelu kasvattajaseuraa vastaan. Harvemmin sitä näin avoimesti ennakossa tsemppaa vastustajan pelaajia, mutta molemmat ovat erinomaisia urheilijoita ja mainioita tyyppejä. Joten mikäli tätä ennakkoa siellä Helsingissä luetaan, niin toivotaan Bulldogsin omia kasvatteja kokoonpanoon, kiitos.

Max Poikosella on Vaahteraliigan ja ehkä Suomen komeimmat viikset. Kuva: Vaahteraliiga
Max Poikosella on Vaahteraliigan ja ehkä Suomen komeimmat viikset. Kuva: Vaahteraliiga

Bulldogsin avauskokoonpanot ovat pysyneet samana edellispelistä. Edellispelissä 43 pelaajan rosterilla operoinut koiralauma ei saa tähän peliin mukaan farmiyhteistyön kautta lappeenrantalaisapujaan, mutta edelleen nimilistalla on noin 35 nimeä.

Pelinrakentaja Akseli Isotalolla on jälleen hyvä määrä nopeita ja lahjakkaita laitahyökkääjiä, joille lähteä jakamaan palloa. Tulikuuma Toni Nguyen teki Söderkullassa viime sunnuntaina kolme touchdownia, joten hän tulee varmasti saamaan ahmapuolustukselta erityishuomiota. Tämän pitäisi avata tilaa muille laitahyökkääjille, joten on mielenkiintoista nähdä kuka tulee ottamaan isompaa roolia. Keskushyökkääjistä Teemu Hirvonen tekee ensiesiintymisensä monivuotista seuraansa vastaan, joten on mielenkiintoista nähdä kuinka kovaa "Myllykylän höyryjyrä" myskää menemään. Juoksupelissä myös Isotalon omat juoksut on varmasti pantu merkille ahmaleirissä. Bulldogsin hyökkäyksen linjan pelin kehittyminen avausotteluun nähtynä on mielenkiintoista nähtävää. Kokenut ahmapuolustus tulee varmasti haastamaan blitzeillä ja stunteilla.

Akseli Isotalo osoitti vaarallisuutensa Tigersia vastaan juoksemalla kaksi touchdownia. Kuva: Ari JJ Pesonen
Akseli Isotalo osoitti vaarallisuutensa Tigersia vastaan juoksemalla kaksi touchdownia. Kuva: Ari JJ Pesonen

Puolustuksessa Bulldogs tullenee jatkamaan samanlaisella kokonaisuudella kuin Tigersia vastaan. Tukimiehistä puuttuu esimerkiksi hyvän pelin pelannut Razorbacksin Miska Hänninen, mutta onneksi tukimiehistä löytyy syvyyttä Atte Jokisen, Teemu Hukkasen, Eppu Pesosen ja  erinomaisen avauspelin pelanneen Lauri Kuutamon myötä. Puolustuksen linja oli avauspelissä erinomainen ja on mielenkiintoista nähdä miten Wolverinesin hyökkäyksen linja pärjää vaikkapa endi Vilho Rytkösen nopeuden kanssa? Takapuolustus otti sunnuntaina kolme syötönkatkoa ja ahmat saavatkin olla erityisen varovaisia pallon kanssa. Pystyykö puolustus dominoimaan tätä ottelua kuten se hallitsi Tigers-ottelua? Atte Jokinen näytti olevan joka puolella kenttää Tigersia vastaan ja Wolverines joutuukin miettimään miten suojelee pelinrakentajaansa hurjasti päälle rynniviltä puolustajilta.

Bulldogsin puolustus aiheutti kaaosta Tigersia vastaan. Kuva: Noora Hyttinen
Bulldogsin puolustus aiheutti kaaosta Tigersia vastaan. Kuva: Noora Hyttinen

En lähde ennakoimaan pelin lopputulosta, koska helsinkiläisten kokoonpano voi olla todella erilainen päivästä riippuen. Keskusteltuani Bulldogsin valmennuksen ja pelaajien kanssa torstain harjoituksissa, henki oli selvästi päättäväinen. Ensimmäisen pelin filmiä oli katsottu ja vielä ei olla lähellekään siellä missä halutaan olla pelillisesti. Wolverines-peli voi olla ensimmäinen tulikoe tälle Bulldogs-joukkueelle.

Pelin ajaksi on tätä kirjoitettaessa luvattu ihan mukavaa pilvistä säätä ja noin 20 asteen lämpötilaa. Kuitenkin esimerkiksi Foreca on ennustanut pelin ajalle sadetta, joten seuraamme sääennustuksia silmä kovana. Ulkovelodromin katsomoon on vapaa pääsy ja Pasilan asemalta noin 500 metrin kävelymatka, joten suosittelemme saapumaan runsaslukuisesti kannustamaan koiralaumaa.

Teksti: GM Jaakko Latva-Pukkila