Miehille avausvoitto Söderkullan helteessä

04.06.2024

Bulldogsin taival Suomen amerikkalaisen jalkapallon liiton 2-divisioonassa alkoi voitokkaasti, kun koiralauma hallitsi ottelua Hämeenlinna Tigersia vastaan alusta loppuun saakka. Hämeenlinnalaiset taistelivat raivokkaasti aivan loppuun saakka, mutta tulokseksi kirjattiin kotijoukkueen selkeä voitto lukemin 37-6.

Bulldogs oli saanut otteluun jalkeille komean 43 pelaajan rosterin. Kuva: Ari JJ Pesonen
Bulldogs oli saanut otteluun jalkeille komean 43 pelaajan rosterin. Kuva: Ari JJ Pesonen
Toni Nguyen (#20) ja Valtteri Volotinen juhlivat Bulldogsin kauden ensimmäistä touchdownia. Kuva: Ari JJ Pesonen
Toni Nguyen (#20) ja Valtteri Volotinen juhlivat Bulldogsin kauden ensimmäistä touchdownia. Kuva: Ari JJ Pesonen

Ottelu alkoi Tigersin hyökkäysvuorolla, mutta Bulldogsin puolustus näytti välittömästi kovuuttaan. Kolmannella yrityksellä koirien puolustus peitti rähmäyksen ja hyökkäys pääsi aloittamaan noin 35 jaardin linjalta. Bulldogsin hyökkäys ei taas turhia aikaillut ja jo ottelun ensimmäisellä yrityksellä pelinrakentaja Akseli Isotalo löysi Toni Nguyenin pitkällä heittopelillä. Nguyen koppasi pallon ja eteni maalialueelle tehden päivän ensimmäisen touchdowninsa. Lisäpiste epäonnistui, joten tilanne 6-0 kotijoukkueelle.

Atte Jokisen antamat aloituspotkut olivat pitkiä ja tehokkaita. Kerta toisensa jälkeen Jokinen kenkäisi potkut takarajasta yli ja Tigers joutui toistuvasti aloittamaan hyökkäysvuoronsa omalta 20 jaardin linjaltaan. Bulldogsin puolustus jatkoi vahvoja otteitaan ja neljännellä yrityksellä Tigers joutui luopumaan pallosta lentopotkulla. Potku jäi lyhyeksi ja hyökkäys kentälle 40 jaardin päässä Tigersin maalista. Toinenkin drive päättyi kotijoukkueen juhliin, kun Isotalo juoksi hyvän hyökkäysvuoron jälkeen pallon vastustamattomasti maalialueelle vain kolmen hyökkäysdownin jälkeen. Lisäpisteyritys pelaamalla epäonnistui, joten tilanne 12-0 kotijoukkueelle.

Akseli Isotalo juoksi vastustamattomasti Bulldogsille kaksi touchdownia. Kuva: Ari JJ Pesonen
Akseli Isotalo juoksi vastustamattomasti Bulldogsille kaksi touchdownia. Kuva: Ari JJ Pesonen

Jokisen pitkän avauspotkun jälkeen Tigers joutui jälleen lähtemään hyökkäysvuoroonsa syvältä omalta alueeltaan. Pelinrakentaja Markus Rabin väläytteli vahvaa heittokättään, mutta Bulldogsin heittopuolustus ei ollut yllätettävissä. Juuso Arminen palautti tästä seuranneen lentopotkun aina Tigersin kymmenen jaardin linjalle. Tigers-puolustus laittoi kuitenkin luukut kiinni ja neljännellä yrityksellä Bulldogs joutui luopumaan pallosta. Tiikereiden hyökkäys joutui kuitenkin taas lähtemään syvältä omalta alueeltaan. Neljä yritystä ja tuloksena jälleen lentopotku.

Tigers sai ottelun ainoat pisteensä hyvän erikoistilannepelaamisen ansiosta. Palauttajana erinomaisesti operoinut Juuso Arminen lähti palauttamaan lentopotkua, mutta Tigersin kärkitaklaaja osui taklauksessaan täydellisesti palloon ja pallo ponnahti Tigersin Miko Köykälle, joka juoksi pallon maaliin. Tilanne 12-6 ja Tigers sai selkeästi hengen päälle. Lisäpisteyritys epäonnistui.

Bulldogs-puolustus ei päästänyt pistettäkään Tigersin hurjasta yrityksestä huolimatta. Kuva: Noora Hyttinen
Bulldogs-puolustus ei päästänyt pistettäkään Tigersin hurjasta yrityksestä huolimatta. Kuva: Noora Hyttinen
Atte Jokisen erinomaiset avauspotkut olivat yksi pelin ratkaisu. Kuva: Ari JJ Pesonen
Atte Jokisen erinomaiset avauspotkut olivat yksi pelin ratkaisu. Kuva: Ari JJ Pesonen

Tigersin avauspotkua Arminen palautti loistavalla juoksulla noin 50 jaardia ja jälleen Bulldogs pääsi hyökkäämään erinomaisesta kenttäasemasta. Isotalon heittosirkus jatkui ja Valtteri Volotisen sekä Aleksi Ruuthin kiinniottojen jälkeen pallo oli jo kymmenen jaardin linjalla. Tiikereiden puolustuksen linja taisteli raivokkaasti, mutta pelinrakentaja Isotalo rullasi oikealle karkuun ja löysi Toni Nguyenin maalialueella. Nguyenin toinen touchdown. Atte Jokinen laittoi potkumaalin varmasti haarukkaan. Tilanne 19-6.

Hämeenlinnalaiset pääsivät taas hyökkäämään omalta 20 jaardin linjaltaan. Pelinrakentaja Rabin oli jatkuvasti paineen alla ja tuloksena jälleen pallosta luopuminen lentopotkulla. Noin 30 jaardin linjalta lähteneen hyökkäysvuoron ensimmäisellä yrityksellä Tigers-puolustus nukahti ja tuulennopea Isotalo juoksi pallon itse maaliin. Isotalon toinen touchdown siis komea 70 jaardin juoksupeli. Jokinen laittoi lisäpisteen varmasti haarukkaan. Tilanne 26-6.

Tigers laittoi kaiken peliin ja saikin vahvoilla keskustajuoksuilla ensimmäiset uudet yritykset tähän saakka. Tigers eteni aina Bulldogsin kenttäpuoliskolle rohkealla neljännen yrityksen heittopelillä. Hyökkäysvuoro keskeytyi takapuolustaja Teemu Christensenin ottamaan komeaan syötönkatkoon. Bulldogs-hyökkäys pääsi kentällä omalta 30 jaardin viivalta. Huippunopea Toni Nguyen karkasi puolustajilta ja Isotalon täydellisesti ajoitettu heitto tavoitti laitahyökkääjän. Nguyen laittoi turbot päälle ja karkasi takapuolustajilta tehden päivän kolmannen touchdowninsa. Nopeaa ja tehokasta peliä jälleen Bulldogsin hyökkäykseltä. Lisäpisteessä snäppi hieman epäonnistui, mutta holderina ollut Juuso Arminen reagoi salamannopeasti ja juoksi itse pallon sisään. Tilanne 34-6. Tässä tilanteessa mentiin puoliajalle.

Aurinkoinen keli houkutteli Söderkullaan myös mukavasti yleisöä. Kuva: Noora Hyttinen
Aurinkoinen keli houkutteli Söderkullaan myös mukavasti yleisöä. Kuva: Noora Hyttinen

Puoliajan jälkeen peli rauhoittui selkeästi. Bulldogs käytti hyväkseen laajaa rosteria ja kierrätti kentälle kokemattomampia pelaajia. Hyökkäys ei enää kyennyt samalla tavalla hallitsemaan kenttätapahtumia kuin ensimmäisellä puolikkaalla, vaikka muutaman kerran hyökkäys eteni aina Tigersin maalialueen tuntumaan. Hyviä suorituksiä nähtiin niin Tommy Koposelta, Sebastian Sparksilta kuin Jonatan Golanilta, mutta pienet ratkaisevat virheet ja hämeenlinnalaisten puolustuksen hurja taistelu pitivät koiralauman poissa maalialueelta. Atte Jokisen 35 jaardinen potkumaali Bulldogsin ensimmäisen hyökkäysvuoron päätteeksi jäi toisen puoliajan ainoaksi pistesuoritukseksi.

Bulldogs asettumassa potkumuodostelmaan. Kuva: Noora Hyttinen
Bulldogs asettumassa potkumuodostelmaan. Kuva: Noora Hyttinen

Kotijoukkueen puolustus piti hämeenlinnalaisten hyökkäyspelin tehottomana. Hyökkäykset joutuivat pääsääntöisesti lähtemään syvältä omalta kenttäalueelta. Koiralauman puolustus ei antanut hämeenlinnalaisille kaivattuja pitkiä pelejä. Sitä vastoin syötönkatkoja ottivat toisella puolikkaalla vielä takapuolustajista Juuso Arminen ja Justus Alanen. Hurjassa hellekelissä loukkaantumisten rasittama Tigers-joukkue rynnisti vielä vahvalla juoksupelillä Bulldogsin kenttäpuoliskolle, mutta maaliin saakka tämä ei riittänyt. 

Ottelun lopussa tulokseksi kirjattiin kotijoukkueen selkeä voitto 37-6. Bulldogsin puolustus oli selkeästi kentän paras yksikkö tänään pitäen hämeenlinnalaiset nollilla. Puolustus pelasi erinomaisesti nimenomaan yhdessä, joten erittäin vaikeaa nostaa ketään erikseen sieltä esille. Ratkaisijoita löytyi niin linjasta, tukimiehistä kuin takapuolustajistakin pitkin päivää. Puolustus reagoi nopeasti ja taklaukset osuivat kohdalleen. Atte Jokinen oli vahvasti esillä pelissä niin puolustuksessa kuin potkupeleissä. Juuso Arminen näytti vaarallisuutensa potkujen palauttajana.

Bulldogsin hyökkäys ei ensimmäisellä puoliskolla viihtynyt pitkään kentällä vaan näytti räjähtävyytensä. Isotalon ja Nguyenin yhteispeli loksahti erinomaisesti kohdalleen heti alusta alkaen. Vaarallisuuttaan näyttivät myös Valtteri Volotinen, Tommy Koponen, Jonatan Golan ja Aleksi Ruuth. Hyökkäyksen linjan peli ei ehkä vielä ollut ihan niin hyvää kuin mitä näiltä pelaajilta voidaan odottaa, mutta onneksi kautta on vielä jäljellä. Taitoa, nopeutta ja voimaa linjapelaajilta löytyy enemmän kuin riittävästi, mikä on hyvä merkki loppukautta ajatellen.   

Juuso Arminen oli tehokas potkujen palautuksissa. Kuva: Ari JJ Pesonen
Juuso Arminen oli tehokas potkujen palautuksissa. Kuva: Ari JJ Pesonen

Bulldogsin seuraava ottelu on sunnuntaina 9.6. klo 16:30 Helsingin ulkovelodromilla, jossa vastassa on avausottelunsa hävinnyt Helsinki Wolverines Blue. 

Seuraava kotipeli pelataan 29.6. Keravalla Kalevan tekonurmella klo 13:00. Pelissä on historian siipien havinaa, sillä se on ensimmäinen Keravalla pelattu jenkkifutispeli sitten vuoden 1999.

Vääntö ja kamppailu oli hurjaa loppuun saakka kuumasta kelistä huolimatta. Kuva: Ari JJ Pesonen
Vääntö ja kamppailu oli hurjaa loppuun saakka kuumasta kelistä huolimatta. Kuva: Ari JJ Pesonen

Teksti: GM Jaakko Latva-Pukkila

Katso joukkueiden kokoonpanot jenkkifutis.fistä: LINKKI
Katso Bulldogsin valmennusjohdon instalive pelin jälkeen täältä: LINKKI

Pisteiden tekijät:

BUL 6-0 #20 Toni Nguyen (heittopeli, Akseli Isotalo)
BUL 12-0 #4 Akseli Isotalo (juoksupeli)

TIG 12-6 #13 Miko Köykkä (fumblattu puntti palautus maaliin)

BUL 18-6 #20 Toni Nguyen (heittopeli, Akseli Isotalo)
BUL 19-6 #23 Atte Jokinen (lisäpistepotku)
BUL 25-6 #4 Akseli Isotalo (juoksupeli)
BUL 26-6 #23 Atte Jokinen (lisäpistepotku)
BUL 32-6 #20 Toni Nguyen (heittopeli, Akseli Isotalo)
BUL 34-6 #29 Juuso Arminen (lisäpistepeli)

PUOLIAIKA

BUL 37-6 #23 Atte Jokinen (kenttäpotkumaali)