BULLSille niukka tappio avausottelussa

08.06.2019

8.6.2019

Sipoo Bulldogsin ja Lahti Panthersin yhteisjoukkue BULLSin pitkä talvikausi päättyi viimein. Lauantai-iltapäivä oli tukahduttavan kuuma, kun Lahden Mukkulan tekonurmelle vastaan asettui miesten 2-divisioonan ottelussa Rusko Mayhem. Jännittävä ottelu päättyi tiukimmalla mahdollisella tavalla; hyökkäyskilpailussa vierasjoukkueen voittoon lukemin 0-6.


Paahtavan kuumassa kesäpäivässä molemmat olivat saaneet jalkeille kohtuullisen kokoisen rosterin, kun BULLS-paidassa esiintyi 24 pelaajaa ja Mayhemin paidassa 28 pelaajaa. BULLS esiintyi nyt ensimmäistä kertaa ja paikalle oli saapunut melko harvalukuinen, mutta erittäin aktiivinen yleisö. Ottelu pelattiinkin todella mukavan tunnelman vallitessa.

BULLS lähti tähän kauteen uudistuneella rosterilla, kun viime kauden avainpelaajista esimerkiksi Ville Roitto, Joel Alanen, Matti Luode ja Neem Rauankoski ovat tällä kaudella muualla.

BULLS-rosterista puuttuivat avainpelaajista Aleksi Kokkonen, Miro Ceder, Santtu Jääskeläinen ja Santeri Korkee. MAYHEMiltä puuttui vain cornerback Mark Ekiz.


Ensimmäistä puoliskoa leimasivat molempien joukkueiden huolimattomuusvirheet. Oli selvästi nähtävissä, että ottelu oli kummallekin joukkueelle kauden ensimmäinen. Peli aaltoili päästä toiseen, mutta molemmat joukkueet sortuivat pallonmenetyksiin ratkaisevilla hetkillä. Kummankin joukkueen puolustuspeli oli erinomaisessa iskussa heti ottelun alusta lähtien ja erikoispeleissä BULLSin potkaisija Johnson Apanishile pakotti Mayhemin lähtemään hyökkäyksiinsä huonosta kenttäasemasta. Jaksoa kuvaa hyvin, kun aivan ensimmäisen puoliajan lopussa Mayhem toi pallon aivan BULLSin maalialueen tuntumaan. Ensin joukkue sortui väärään aloitukseen ja heti seuraavaksi rähmäykseen. Pisteet jäivät kummaltakin joukkueelta tekemättä ja tauolle siirryttiin tasalukemissa 0-0.


Toiselle puoliajalle härkälauma tuli sisuuntuneena. Käytännössä koko kolmannen neljänneksen palloa pelattiin Mayhemin puolustuspäässä.Vikkeläjalkainen Jere Lyytikkä pelasi hyvän pelin kotijoukkueen takakentällä ja kantoi päävastuun juoksupelistä. Hyökkäyksen linjan ajoitukset eivät kuitenkaan vielä olleet aivan täydellisesti kohdallaan, joten Mayhemin ryhdikkäästi pelannut puolustus pääsi pysäyttämään hyökkäyksen kerta toisensa jälkeen.

Nopea Jere Lyytikkä oli BULLS-hyökkäyksen parhaimmistoa. Kuva: Ari JJ Pesonen

Neljäs neljännes olikin yllättäen koko ottelun viihdyttävin, kun molemmat valmentajat ottivat rohkeasti riskejä hyökkäyspelaamisessaan. BULLS-pelinrakentajana pelannut Teemu Hukkanen ei ollut vielä löytänyt yhteistä rytmiä laitahyökkääjien kanssa ja Mayhemin iso ja kovaotteinen linja pakotti Hukkasen juoksemaan itse pallon kanssa. Muutaman hyvän juoksun jälkeen pelinrakentaja oli alleviivattu Mayhemin papereissa ja aseet etenemiseen loppuivat. Samaa tosin voi sanoa Mayhemin hyökkäyksestä, joka kerta toisensa jälkeen joutui luopumaan pallosta.


Ottelun ratkaisu nähtiin vasta hyökkäyskilpailussa. BULLS sai ensimmäisen hyökkäysvuoron, mutta rohkea heittopeli kostautui kun hyvän pelin pelannut Mayhemin Aleksi Riiheläinen nappasi syötönkatkon. Mayhem sai syötönkatkosta hurjasti uutta energiaa ja omalla vuorollaan eteni päättäväisesti kohti maalialuetta. Väsynyt härkälauma oli antanut kaikkensa ja ottelun ratkaisevan maalin juoksi lopulta maaliin pelinrakentaja Niklas Kantonen. Lopputulos 0-6 vierailija Mayhemille.


Kaikesta näki, että molemmat joukkueet pelasivat hermostuneesti. Molemmat pelinrakentajat olivat suhteellisen kokemattomia omilla paikoillaan ja mahdollisesti tästä syystä joukkueet pelasivat hyvin juoksupainotteisesti. Kummankaan hyökkäyksen linjat eivät pystyneet avaamaan keskushyökkääjille reikiä, joten peliä pelattiin melko pienillä etenemismäärillä downia kohden, vaikka bäkkien pelaaminen sinällään olikin melko pirteää.


Lienee selvää, että harjoittelussa BULLS tulee keskittymään hyökkäyksen parantamiseen. Yhteisen sävelen löytyminen laitahyökkääjien kanssa kestää aikansa ja hyvän heittokäden omaava Teemu Hukkanen tulee varmasti heittämään huomattavasti enemmän kauden edetessä. Tämä puolestaan ottaa painetta pois keskushyökkääjä Jere Lyytikältä.

Toinen kehityskohde tulee varmasti olemaan hyökkäyksen linja. OL on yksi jenkkifutiksen vaikeimpia positioita ja vielä Mukkulassa hyökkäyksen linja näytti (Gridironia lainatakseni) "hampaattomalta". Tämä johtunee osittain varmasti siitä, että rosterissa oli vain yhdeksän linjamiestä, joista osa pelasi kahteen suuntaan. Äärimmäisen kuumat olosuhteet imivät varmasti mehut isoista miehistä, etenkin kun vastustajalla oli rosterissaan kokonaiset 12 linjamiestä. Tähän suhteutettuna linjamiehet pelasivat vähintäänkin kohtuullisen ottelun.


Mukkulan tekonurmella oli mukava tunnelma, josta kiitos kaikille otteluun saapuneille katsojille. Pisteettömyydestä huolimatta katsomo nautti helteen lisäksi laadukkaasta puolustuspelistä ja näyttävistä taklauksista.

Seuraava BULLS-peli pelataan jo viikon päästä, kun sunnuntaina 16.6.2019 klo 15:30 Helsingin Brahenkentällä vastassa on Wolverines Blue. Tulkaa runsain joukoin kannustamaan BULLS voittoon!

Teksti: Jaakko Latva-Pukkila