en-Knights U17 huikeaan taisteluvoittoon Kuopiossa

04/07/2019

Sipoo Bulldogsin ja Lohja Lionsin alle 17-vuotiaiden yhteisjoukkue Knights avasi kautensa Kuopiossa sunnuntaina 30.6. Steelersin vieraana. Huikean jännittävän thrillerin jälkeen Knights pääsi juhlimaan voittoa lukemin 42-60.

Knightsin pelinrakentaja Mika Löytönen oli ottelun ratkaisupelaaja. Kuva: Jari Turunen

Knights oli lähtenyt liikkeelle jo neljän maissa aamulla, koska peli Kuopiossa alkoi klo 12:00. Joukkue pääsi unihiekkaa lukuunottamatta valmistautumaan otteluun hyvistä lähtökohdista. Joukkueen rosteri oli sekä määrällisesti että laadullisesti riittävä. Suurin osa pelaajista valmistautui kuitenkin ensimmäiseen alle 17-vuotiaiden otteluunsa ja mukana oli myös muutamia alle 15-vuotiaita pelimiehiä. Ilma oli jenkkifutikseen täydellinen (19 astetta, auringonpaistetta) ja Steelers oli järjestänyt erinomaisen ottelutapahtuman. Erityiskiitos myös meiltä ottelun selostajalle, joka loi hauskalla ja positiivisella tavalla mukavaa ottelutunnelmaa. Harvoin junnupeleissä kuulee noin hyvää selostusta.

Felix Lehtonen (#44) pelasi isossa roolissa. Lehtonen toimi joukkueen potkaisijana, tukimiehenä sekä laitahyökkääjänä. Kuva: Jari Turunen

Knights hallitsi ensimmäistä puoliaikaa

Peli alkoi hermostuneesti. Heti ensimmäisellä hyökkäysvuorollaan Steelers juoksi kiertopelin vasemmalle. Liekö unihiekat olleet Knights-puolustajilla silmissä, mutta nopea savolainen livahti laidalta karkuun ja maalialueelle. Knights ei tästä hätkähtänyt. Heti seuraavalla hyökkäysvuorolla joukkue eteni määrätietoisesti kuopiolaisten kenttäpäätyyn. Knightsin takakentällä nähtiin heti alusta alkaen vastuun jakautuminen eri pelaajille. Ensimmäisellä drivellä palloa kantoivat Mika Löytönen, Jonatan Golan ja Toni Mälkki. Maaliin pallon kuitenkin runnoi väkivahva Felix Lehtonen ja tilanne oli 6-6.

Jonatan Golan ja pitkä katseidenvaihto puolustajan kanssa. Kuva: Jari Turunen

Steelers tuli kentälle päättäväisenä. Seurasi pitkä hyökkäysvuoro, jossa kuopiolaiset pääsivät jo aivan Knightsin maalialueen tuntumaan. Ratkaisevilla hetkillä Lasse Karjalainen ja Valtteri Aalto onnistuivat pitämään Steelersin poissa maalialueelta. Steelers luopui pallosta. Seuraavat hyökkäysvuorot molemmilta joukkueilta päättyivät neljänteen yritykseen ja lentopotkuun. Tässä vaiheessa pelistä näytti tulevan jännittävä ja vähämaalinen. Toisin kuitenkin kävi.

Puolustamassa Toni Mälkki (#94) ja Lasse Karjalainen (#33). Kuva: Jari Turunen

Seuraavan driven avainpeli tuli tilanteessa, jossa Knightsilla oli pitkä kolmas yritys läheltä keskiviivaa. Tähän saakka pelkästään juoksemalla edennyt ritarilauma turvautui tiukassa paikassa heittoon. Mika Löytönen löysi vasemmalle juosseen Jonatan Golanin, joka toi pallon reilusti uusiin yrityksiin. Tämän jälkeen Steelers joutui varomaan myös heittouhkaa, joka taas toi lisää tilaa Löytöselle. Tuulennopea pelinrakentaja käytti mahdollisuuden hyväkseen ja juoksi pallon keskeltä maalialueelle. Löytönen juoksi myös lisäpisteen sisään ja tilanne vierasjoukkueelle 6-14.

Mika Löytönen oli tänään ottelun ratkaisija. Kuva: Jari Turunen

Valtteri Aallon upea avauspotku pakotti kuopiolaiset jälleen lähtemään liikkeelle huonosta kenttäasemasta. Puolustuksen linjassa Nuutti Paavola ja Viljami Venemies rusikoivat vastustajaa taaksepäin aivan oman maalilinjan tuntumaan. Lentopotkun jälkeen Knights pääsi liikkeelle hyvistä kenttäasemista. Löytönen jatkoi heittorulettiaan. Kun vastustaja joutui peruuttelemaan, Löytönen käytti avautuneen tilan hyväkseen ja juoksi jo toisen teedeensä. Tilanne 6-20 vierailijoille puoliajalle mentäessä.

Mika Löytönen sukeltaa maalialueelle. Kuva: Jari Turunen

Toinen puoliaika oli huippujännittävä

Toinen puoliaika oli varsinaista hurlumhei-palloa, jossa katsojat järsivät kynsiään. Peli aaltoili päästä päähän ja molemmat joukkueet tekivät näyttäviä suorituksia etenkin hyökkäyspäässä.

Knightsilla olisi ollut mahdollisuus lisätä johtoaan heti toisen puolikkaan alussa. Mahdollisuus hukattiin, kun pallo rähmättiin linjan takana. Steelers puolestaan oli hereillä ja peitti pallon. Knights puolustus pakotti Steelersin neljänteen pitkään yritykseen, mutta hyökkäyksen uhkapeli kannatti. Kotijoukkue aloitti puoliajan maalilla ja tilanne heti aluksi 14-20. Toni Mälkki palautti erinomaisella juoksulla aloituspotkun pohjiin. Löytösen onnistuneen lisäpisteen jälkeen tilanne 14-28.

Felix Lehtonen pelasi hyökkäyksessä niin keskushyökkääjänä kuin laitahyökkääjänäkin. Kuva: Jari Turunen

Steelers jatkoi monipuolista hyökkäämistään, mutta Knights pysäytti hyökkäyksen keskiviivan tuntumassa. Löytönen oli jälleen vapaana ja lopulta nopea pelinrakentaja juoksi pallon keskeltä sisään. Tilanne jälleen turvallisen tuntuisesti 14-34. Knightsin aloituspotku oli kuitenkin heikko ja Steelers pääsi hyvästä asemasta hyökkäämään. Muutama peli ja avoin laitahyökkääjä löytyy maalialueelta. Tilanne 20-34. Kuopiolaisten onside-potku onnistuu ja tätä seurannut hyökkäysvuoro menee jälleen pohjiin upealla heittopelillä. Lisäpistekin sisään ja peli näyttää kääntyvän kuopiolaisille. Tilanne 28-34 ja Steelers tehnyt viimeiset 14 pistettä.

Knights ei kuitenkaan panikoi, vaan näyttää todellista voittajan luonnetta. Kuopion onside-potku peitetään tällä kerralla varmasti. Seuranneella hyökkäysvuorolla Jonatan Golan juoksee kahdella kannolla todella vahvasti pallon aivan maalialueen tuntumaan. Steelers-puolustus pitää tällä kertaa Löytösen kurissa, mutta heittopelillä löytyy keskelle rynnännyt Felix Lehtonen. Lehtonen ottaa pallon vuorenvarmasti kiinni ja tilanne 28-40. Löytönen hoitaa lisäpisteen sisään ja tilanne 28-42. Todella tärkeä hyökkäysvuoro Knightseilta kolmannen neljänneksen lopuksi.

Jonatan Golan urakoi ja kantoi isoa vastuuta etenkin Knightsin hyökkäyksessä. Kuva: Jari Turunen

Q4: Knights ratkaisee pelin edukseen

Neljännellä neljänneksellä paineet olivat taas Steelersin päädyssä. Kuopiolaiset etenivät todella hienoilla heittopeleillä 20 jaardin linjalle, kunnes pallo kirposi keskushyökkääjän kädestä. Vilho Rytkönen on kärppänä paikalla peittämässä irtopallon. Ritarilaumalla oli hieno tilaisuus ratkaista ottelu. Pieni hermostuneisuus kostautui kuitenkin jälleen, kun pallo rähmättiin aivan oman maalilinjan tuntumassa. Steelers runnoi tästä pallon vuorenvarmasti sisään ja tilanne 36-42.

Palloa tavoittelemassa Mika Löytönen (#32) ja Veeti Altio (#31). Kuva: Jari Turunen

Kuopion onside-potku epäonnistui ja Knights pääsi nyt erinomaisesta kenttäasemasta hakemaan vankistusta johtoonsa. Pieni juoksuhämäys oikealle ja Mika Löytönen karkaa vasemmalle. Löytönen rikkoo 2-3 taklausta matkallaan maalialueelle ja peli alkaa näyttää taas melko aurinkoiselta. Lisäpiste kuitenkin epäonnistuu, joten tilanne edelleen tasoitettavissa kahdella maalilla. Tässä vaiheessa katsomossa nitropurkki alkoi olla tyhjä ja kämmenet hikoilivat.

Molemmat joukkueet etenivät monipuolisesti sekä heittämällä että juoksemalla. Kuva: Jari Turunen

Felix Lehtonen potkaisi jälleen erinomaisen aloituspotkun, joka pakotti kuopiolaiset lähtemään liikkeelle aivan oman maalialueen tuntumasta. Kotijoukkue haki rohkeasti heittämällä tilaa, mutta ei päässyt neljännelläkään yrityksellä uusiin yrityksiin tarvittavaa 10 jaardia. Knights pääsikin nyt aloittamaan hyökkäyksensä aivan maaliviivan tuntumasta. Steelers puolusti raivokkaasti, mutta neljännellä yrityksellä Knights blokkasi vahvasti, tietäen pelin ratkaisun olevan käsillä. Tuulennopea Toni Mälkki juoksi pallon väkisin vasemmalta sisään ja peli oli ratkennut. 36-54 vieraille.

Toni Mälkin TD oli pelin lopullinen ratkaisu. Kuva: Jari Turunen

Lopussa vielä molemmat joukkueet kaunistelivat tulosta teedeellä mieheen. Knightsin viimeisen TD:n teki upealla pitkällä juoksullaan Mika Löytönen. Lopputulos 42-60.

Parantamiskohteet lienevät tuloksen perusteella aika selvät. Hyökkäyspeli toimi vähintäänkin kohtuullisesti, mutta puolustuksen kanssa tultaneen tekemään harjoituskentällä töitä seuraavien viikkojen ajan. Puolustuksen kuviot tulisi olla kuosissa 14.7. kun Lohjalla vastaan asettuu Turku Trojans.

Teksti: Jaakko Latva-Pukkila

Knightsin pistesuoritukset:

Pelaaja Pisteet Peli Pistetilanne
Felix Lehtonen 6 Lyhyt juoksu keskeltä 6-6
Mika Löytönen 6 Juoksu keskeltä 6-12
Mika Löytönen 2 (lp) Lyhyt juoksu keskeltä 6-14
Mika Löytönen 6 Juoksu keskeltä 6-20
Toni Mälkki 6 Potkunpalautus 14-26
Mika Löytönen 2 (lp) Lyhyt juoksu keskeltä 14-28
Mika Löytönen 6 10 yd juoksu keskeltä 14-34
Felix Lehtonen 6 Lyhyt heittopeli 28-40
Mika Löytönen 2 (lp) Juoksu oikealle 28-42
Mika Löytönen 6 22 yd juoksu 36-48
Toni Mälkki 6 5 yd juoksu 36-54
Mika Löytönen 6 33 yd juoksu 42-60

Knights U17 peliohjelma 2019:

30.6.2019, Kuopio: Steelers-Knights VOITTO 44-60
14.7.2019, Lohja, Virkkalan kenttä klo 14:00 : Knights-Trojans
9.8.2019, Sipoo, Söderkullan tekonurmi klo 19:00: Knights-Tigers

Välierät: 17-18.8.2019
Finaali: 31.8-1.9.2019