U15 vaikeuksien kautta voittoon Brahenkentällä

30.7.2019

Knights U15 joutui lähtemään tärkeään otteluun Helsinki Wolverinesia vastaan vajaamiehisenä. Rosterissa oli vain kolme vaihtopelaajaa ja puolet pelaajista edusti nuorempaa U13 ikäluokkaa. Myös Wolverines lähti otteluun kapealla miehistöllä, mutta taisteli urhoollisesti. Knights ratkaisi ottelun ja varmisti pudotuspelipaikan vasta aivan pelin lopussa. Hurjasti taistellut ahmalauma taipui. Lopputulos 32-54 vierasjoukkueelle.

Tuttu näky tältä kaudelta. Toni Mälkki on yksin maalialueella. Muut ovat jossain kaukana perässä. Kuva: Ari JJ Pesonen

Knightsin pistesuoritukset:

QTilannePisteetTekijäPeli
18-66#96 Toni Mälkki70 yd avauspotkun palautus

8-82#96 Toni Mälkki3 yd juoksu keskeltä

8-146#33 Lasse Karjalainen10 yd kiertopeli

8-162#96 Toni Mälkki3 yd juoksu keskeltä
220-226#96 Toni Mälkki60 yd avauspotkun palautus

20-242#96 Toni Mälkki3 yd juoksu keskeltä
326-306#22 Jaakko Raunio40 yd juoksu keskeltä

26-322#3 Lenni Altio3 yd juoksu vasemmalle
432-386#96 Toni Mälkki15 yd juoksu vasemmalle

32-446#96 Toni Mälkki25 yd juoksu vasemmalle

32-462#96 Toni Mälkki3 yd juoksu oikealle

32-526#22 Jaakko Raunio35 yd juoksu keskeltä

32-542#22 Jaakko Raunio3 yd juoksu keskeltä

Q1: Wolverines aloittaa vahvasti

Vaikka Wolverines olikin hävinnyt kaikki ottelunsa, heti alusta alkaen se näytti tulleensa taistelemaan. Knights osasi odottaa vahvaa juoksupeliä, mutta siitä huolimatta kädet nousivat ilmaan heti ensimmäisen hyökkäysvuoron päätteeksi. Knightsin linjan oikea pääty vuosi vain hetkellisesti, mutta onnistuneen lisäpisteen jälkeen tilanne 8-0. Toni Mälkki kuitenkin juoksi potkunpalautuksen suoraan pohjiin. Mälkki hoiti myös lisäpisteen maaliin ja tilanne oli tasan 8-8.

Toni Mälkille ei tänään löytynyt pysäyttäjää, vaikka yritettiin useammankin miehen voimin. Kuva: Ari JJ Pesonen

Mälkki ja Lasse Karjalainen ottivat nyt isoa roolia puolustuksessa pysäyttäen Wolverinesin hyökkäykset. Hyökkäys kulki edelleen mainiosti. Wolverines repi, raastoi ja väänsi kaikin voimin, mutta hyökkäyksen linja onnistui avaamaan reikiä Jaakko Rauniolle sekä Toni Mälkille. Kymmenen jaardin linjalla pallon sai tuulennopea Lasse Karjalainen, joka laittoi vieraat ensimmäistä kertaa johtoon. Linjan blokit osuivat erinomaisesti ja Toni Mälkillä oli helppo työ juosta lisäpiste keskeltä sisään. Tilanne 8-16. 

Lasse Karjalainen pelasi vahvan ottelun monessa eri roolissa. Kuva: Ari JJ Pesonen

Q2: Tehokas heittopeli nostaa ahmalauman johtoon

Kaksi helpohkoa maalia tuudittivat ritarit valheelliseen turvallisuudentunteeseen. Ahma ei kuitenkaan vielä ollut nyljetty, vaan taidokas heittoruljanssi yllätti Knightsin takakentän. Muutama onnistunut heittopeli ja Wolverines pääsi tuulettamaan kavennusta. Lisäpisteen epäonnistuttua tilanne oli 14-16 heti neljänneksen aluksi.

Lenni Altio otti kauniin syötönkatkon lisäpisteyrityksessä. Kuva: Ari JJ Pesonen

Heti seuraavalla hyökkäysvuorolla helsinkiläisten puolustus otti tärkeän stopin syvällä omalla puolustusalueellaan.  Knights pudotti odottaen heittoa, mutta tuulennopea pelinrakentaja ottikin jalat alleen. Yhtäkkiä oltiinkin jo syvällä Knightsin puolustusalueella. Muutama nopea heittopeli ja jälleen ahmat juhlivat. Tilanne oli kotijoukkueen hyväksi 20-16 ja ilmeet Knightsin sivurajalla alkoivat vakavoitua.

Toni Mälkki otti taas joukkueen reppuselkään. Nopea laituri näytti myös voimaa rikkoen useita taklauksia. Potkunpalautus jälleen maaliin ja samaan syssyyn myös lisäpiste. Tilanne 20-24. 

Taisteluilmettä esittelee Lasse Karjalainen. Kuva: Ari JJ Pesonen

Knights-puolustus laittoi Wolverinesit jälleen selkä seinää vasten, mutta vihdoin neljännellä yrityksellä heittopeli tuotti jälleen onnistumisen. Komea 35-jaardinen heitto löysi laitahyökkääjän keskeltä. Tilanne 26-24 puoliajalle mentäessä.

Q3: Knights laittaa uuden vaihteen silmään

Knights löysi itsensä yllättäen tappioasemasta puoliajalle mentäessä, mutta tämä myös sisuunnutti ritarilaumaa. Puoliajan jälkeen kentälle tuli selvästi aggressiivisempi ja voitontahtoisempi joukkue. Puolustuksen linja sai tehokkaasti painetta ahmojen pelinrakentajalle ja tehokkaasti toiminut heittopeli saatiin kuriin. Heti ensimmäisellä drivellä Lauri Kuutamo repi pallon ahmahyökkääjän käsistä. Paikalla oli Lenni Altio, joka peitti pallon erinomaisessa kenttäasemassa. Jaakko Raunio juoksi väkivahvasti pitkällä juoksulla keskeltä sisään ja pelinrakentaja Altio hoiteli itse lisäpisteen sisään. Tilanne 26-32. 

Puolustuksella oli kädet täynnä nopeiden Wolverines-hyökkääjien kanssa. Kuva: Ari JJ Pesonen

Wolverines nousi vielä tasoihin. Ahmat käyttivät hyväksi Knightsin puolustuksen huolimattoman pelin. Vaarattoman näköisestä tilanteesta nopea ja vahva keskushyökkääjä karkasi vapaaksi. Tuloksena 45 jaardin touchdown ja tilanne 32-32. Tähän kuitenkin loppuivat Wolverinesin paukut. 

Toni Mälkki etenee pallon kanssa. Kuva: Ari JJ Pesonen

Päävalmentaja Jussi Ala-Tuuhonen oli läpi pelin peluuttanut tasaisesti Mälkkiä ja Rauniota. Tämä alkoi kantaa hedelmää pelin loppuvaiheilla, kun väsynyt Wolverines-puolustus ei voinut koskaan tietää, kuka palloa tulee kantamaan. Raunio runnoi keskeltä erittäin tärkeitä lyhyitä jaardeja, kun vastustajan puolustus joutui koko ajan varomaan Mälkin nopeutta. Hyökkäysvuoron päätteeksi Mälkki juoksi helposti pallon vasemmalta sisään. Tilanne 38-32.

Q4: Knights jaksaa vääntää loppuun saakka

Ahmat eivät olleet luovuttaneet, vaan hakivat rohkeasti heittopelillä onnistumisia. Knightsin puolustuksen linja alkoi nyt saada yliotetta väsyneistä ahmoista ja heittoihin tuli juuri tarpeeksi hätäisyyttä. Vahvasti juoksupelillä edenneet ritarit taas alkoivat saada yhä pidempiä siivuja hyökkäyksessä. Hyökkäyksen linja löysi uutta virtaa. Linjan tekemistä aukoista Mälkki ja Raunio moukaroivat helsinkiläisten puolustusta juoksu kerrallaan. Lopulta Mälkki murtautui vapaaksi linjan vasemmassa päädyssä ja kirmasi saman tien 25 jaardia maaliin saakka. Mälkki hoiti myös lisäpisteen, joten tilanne nyt 32-46.

Wolverines-pelinrakentajalle tulee kiire, kun Nuutti Paavola ja Lauri Latva-Pukkila ovat tulossa vierailulle. Kuva: Ari JJ Pesonen

Väsymys alkoi näkyä virheinä ja Wolverinesin seuraava hyökkäysvuoro valui hukkaan lähinnä hyökkäyksen toistuvien väärien aloitusten johdosta. Kello alkoi juosta jo loppuun, joten epätoivoisen neljännen yrityksen jälkeen Knights sai pallon hyvästä kenttäasemasta. Jaakko Rauniolla riitti vielä pohkeissa virtaa, vaikka mies oli viihtynyt kentällä käytännössä ilman vaihtoja koko illan. Keskeltä läpi ja 35 jaardin juoksun jälkeen pallon kanssa maaliin. Raunio runnoi vielä lisäpisteen keskeltä ja peli oli ratkennut. 32-54.

Molemmat joukkueet alkoivat olla jo todella väsyneitä. Knightsilla oli tässä vaiheessa enää yksi vaihtomies, mutta joukkue jaksoi puolustaa kurinalaisesti. Wolverinesin viimeinenkin rynnistys pysähtyi ja joukkue pääsi tuulettamaan tärkeää voittoa.

Yhteenveto

Toisella puoliajalla Knights jaksoi kotijoukkuetta paremmin. Etenkin puolustuksen linja nosti tasoaan ja sai vastustajan hyvin toimineen heittopelin kuriin. Toisella puoliajalla Knights oli selvästi huolellisempi ja aggressiivisempi kuin ottelun alussa. Tämä tasonnosto ratkaisi ottelun.

Iso ja kovaotteinen Nuutti Paavola oli avainpelaajia, pelaten linjassa molempiin suuntiin. Kuva: Ari JJ Pesonen

Hyökkäyksen avainpelaaja oli luonnollisesti kahdeksan kertaa maalialueelle juossut Toni Mälkki. Hyvää taustatukea antoivat Lasse Karjalainen ja Jaakko Raunio. Pelinrakentaja Lenni Altio teki jälleen vakuuttavaa työtä rytmittäen peliä luotettavasti ja tehokkaasti. Myös hyökkäyksen linja onnistui ottelussa. Muutama maali syntyi todella helpon näköisesti linjan blokkien osuessa täydellisesti kohdalleen. Debyyttinsä linjassa teki vasta U13-ikäinen Laura Hanhela, joka pelasi kelpo ottelun.

Olennaisin tekijä oli kuitenkin joukkueen erinomainen yhteishenki. Kapealla rosterilla pelatessa suurin osa pelaajista joutui pelaamaan todella isoja minuutteja, mutta keskittyminen ja energia olivat huippuluokkaa. Yksikään pelaajista ei valittanut isoja peliminuuttejaan, vaan täytti oman paikkansa.

Jaakko Raunio oli todellinen työn sankari, ottaen vastaan useita kovia taklauksia illan aikana. Kuva: Ari JJ Pesonen

Vastus kovenee

U15 2-divisioonan tilanne on jännittävä. Voitolla Knights varmisti pudotuspelipaikkansa, mutta viimeisessä ottelussa panoksena on välierien kotietu. Turku Trojans on jo varmistanut runkosarjan voiton, mutta voitolla Helsinki Roostersista välieräottelu tultaisiin pelaamaan Söderkullassa. Neljäs pudotuspelipaikka menee Hämeenlinna Tigersille.

Knights-Roosters pelataan tiistaina 13.8.2019 klo 18:30 Lohjalla Harjun kentällä.

Ottelun jälkeen ilmeet olivat väsyneet, mutta onnelliset. Kuva: Ari JJ Pesonen