Tutkittua tietoa päävammoista amerikkalaisessa jalkapallossa

27.11.2019

Taklaamistekniikassa olennaista on hartialla taklaaminen. Kuva: Tommy Koponen

Suomen amerikkalaisen jalkapallon liitto on julkaissut päävammoihin liittyvän katsauksen, jossa perustellusti kumotaan monta lajiin liittyvää myyttiä. 

”Tänä päivänä etenkin urheilussa tapahtuvat päävammat ovat laajasti julkisessa keskustelussa esillä. Faktat ja fiktiot sekoittuvat kuitenkin usein tässä keskustelussa, tietämättömyys voi ruokkia aiheetonta pelkoa ja oletuksista syntyy puolitotuuksia, kun vahvojen väittämien taustalla on yksipuolinen tulkinta tieteellisistä havainnoista”, kertoo SAJL:n lääketieteellisen valiokunnan puheenjohtaja, LT dosentti Jarkko Pajarinen perusteita katsauksen laatimiselle.

Olennaisin tieto raportissa on, ettei nykyisen tutkimustiedon perusteella ole osoitettavissa, että amerikkalaisen jalkapallon pelaaminen altistaisi pelaajia pysyville aivovammoille tai elämän aikana ilmaantuville aivosairauksille. 

Bulldogsissa niin kuin koko lajinkin parissa päävammoihin suhtaudutaan vakavasti. "Laji on luonteeltaan vauhdikas kontaktilaji, joten pelaajaturvallisuus on tärkeää jokaiselle pelaajalle, valmentajalle ja vanhemmalle. Sen lisäksi, että valmennamme urheilijoita onnistumaan, kannamme vastuumme pelaajien terveydestä." puheenjohtaja Jaakko Latva-Pukkila toteaa. "Valmennuksessa kehityskohteena on ollut jo muutaman vuoden ajan turvallisten lajitekniikoiden opettelu. Jokaisessa junnujen treenissä harjoittelemme  taklaamista tai taklaamisen tukitoimintoja. Tavoitteena on, että pelaajat osaavat taklata oikein kaikissa tilanteissa. Luottamus siihen, että hallitsee tekniikat, syntyy laadukkaiden toistojen kautta. Oikein suoritettu taklaus on myös turvallinen taklaus. Tässä asiassa ei ole varaa oikaista." puheenjohtaja ja U13 vastuuvalmentaja Jaakko Latva-Pukkila kertoo. "Oheistreeneissä treenaamme niska-hartia-alueen lihaksistoa. Pelaajien turvallisuutta käsitellään kaikissa valmentajien koulutus- ja keskustelutilaisuuksissa. Vuodelle 2020 tavoitteeksi asetettiin keskittyä tunnistamaan päävammat ja kouluttamaan lisää ensiaputaitoisia henkilöitä. On hienoa, että lajiliitossa asia otetaan yhtä vakavasti kuin meilläkin" Latva-Pukkila päättää.

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.

Lähde: SAJL.fi, viitattu 27.11.2019
https://www.sajl.fi/?x167512=14693161

SAJL:n lääketieteellisen valiokunnan puheenjohtaja, LT, dosentti Jarkko Pajarinen laati katsauksen yhdessä LT, dosentti Jari Siirosen kanssa. Molemmat tekevät päivätyötään HUS:ille, Siironen Neurokirurgian ja Pajarinen Ortopedian ja traumatologian erikoisalalla. Pajarinen on lääkintätoimensa ohella entinen SM-tason jenkkifutari ja on seurannut aktiivisesti lajikehitystä Suomessa kolmen vuosikymmenen ajan.