Rauhallista joulua

25.12.2019

Joulupäivänä koti hiljenee. Lapset leikkivät joululahjoillaan, ulkona hämärtää ja mielen täyttää kiitollisuus. Vuosi 2019 on ollut hyvä vuosi. Monella tavalla, myös Bulldogsille.

Oman jouluni yksi kohokohdista oli käydä tekemässä joulupukkikeikka perheessä, jossa ei ollut koskaan joulupukki vieraillut. Oli upeaa nähdä viisivuotiaan pojan ilo, kun kävin jakamassa lahjat ja vähän turisemassa niitä näitä. Kuinka itselle niin pienellä jutulla voi olla suuri merkitys toisen ihmisen elämään?

U15-joukkue voitokkaan Hämeenlinna -pelin jälkeen. Kuva: Ari JJ Pesonen

Sama lienee vapaaehtoisen seuratyön vetovoiman salaisuus. Tein nopean excel-laskutoimituksen; vaikka Bulldogs on pieni seura, olemme pelkästään junioritoiminnassa tuottaneet vajaa 200 tuntia ohjattua liikuntaa vuodessa. Kun tämä määrä kerrotaan juniorien määrällä ja siihen lisätään myös pelit, leirit, videot ja omaehtoiset harjoitteet, päästään hurjiin lukemiin. Merkittävintä ei kuitenkaan ole käytetyt tunnit, mutta vuoden aikana on mahdollistettu onnistumisia, oivalluksia, taitojen kehittymistä ja hauskanpitoa meille rakkaan lajin parissa. Seuratyössä olevat vapaaehtoiset tekevät tästä kaikesta mahdollista. Onnistumisen fiilis hyvän treenin tai onnistuneen pelin jälkeen antaa paljon niin pelaajalle kuin vapaaehtoisellekin.

Jouluna on aikaa miettiä kiitollisuudella kaikkia niitä, jotka ovat auttaneet meitä. Valmentajat tekevät uskomattoman määrän työtä viikoittain joukkueidensa eteen treeneissä ja vapaa-ajallaan. Viikosta toiseen on ilo tehdä yhdessä töitä näiden tyyppien kanssa. Joukkueenjohtajat ja huoltajat ovat olleet korvaamattomia joukkueiden arjessa. Positiiviset ja energiset toimihenkilöt ovat hoitaneet käytännön hommia, antaen valmentajille mahdollisuuden keskittyä valmentamiseen ja pelaajille pelaamiseen. Valo- ja videokuvaajat ovat omalla työllään taltioineet ainutkertaisia hetkiä.  Unohtamatta kaikkia niitä vanhempia ja muita vapaaehtoisia, jotka olette antaneet panoksenne hallituksessa, buffassa, pelejä tai turnausta järjestellessä tai muuten. Iso kiitos jokaiselle. Bulldogs palkittiin vuoden junioriseurana, jota voidaan pitää palkintona kaikille pienen seuran toimijoille. Yhdessä tätä on tehty.

Vuonna 2019 jaettiin ensimmäistä kertaa Vuoden junioripelaajan palkinto. Syyskokouksessa palkinto nimettiin seuran kaikkien aikojen junioripelaajan, Ville Roiton nimikkopalkinnoksi. Palkinnon ensimmäinen saaja oli Toni Mälkki.

Tuomaritoiminnassa Bulldogs on ollut jo pitkään kokoaan suurempi toimija. Harva tietää, kuinka sydämellisiä, älykkäitä ja osaavia laji-ihmisiä tuomarikopissa tapaa. Bulldogsin nuoret tuomarit ovat käyneet tuomitsemassa jopa miesten pelejä ja suoriutuneet erinomaisesti. Meidän vastuumme seuratoimijoina on pyrkiä tukemaan tuomareita vaativassa työssään ja muistaa asiallinen käytös tilanteessa kuin tilanteessa. Jokaiselle pelejä tällä kaudella tuomaroineelle omalle ja muiden seurojen tuomareille suurkiitos.

Jenkkifutisperhe on Suomessa melko tiivis yhteisö. Tänäkin vuonna meillä on ollut ilo päästä tekemään yhteistyötä myös muiden seurojen aktiivisten seuratoimijoiden kanssa. Lohja Lionsin Antti Kettunen ja Lahti Panthersin Janne Haataja ovat tehneet merkittävän duunin seuran eteen tällä kaudella. Yhteisjoukkueiden kautta pääsimme myös tutustumaan hienoihin pelaajatyyppeihin niin edustuksessa kuin junioreissakin. Lohjalaiset ja lahtelaiset otettiin joukkueissa hienosti vastaan. Eri seurojen pelaajien välille on joukkueiden kautta muodostunut yhtävyyssuhteita. 

Mitä Bulldogsin vuosi 2020 tuo tullessaan?  Bulldogs on tähän saakka seurana keskittynyt melko puhtaasti kilpailutoimintaan, mutta vuonna 2020 tulemme näkemään aiempaa enemmän avauksia kuntoliikunnan saralla. Pilottina toimineesta perheiden lippupalloryhmästä on saatu hyviä kokemuksia. Keväällä 2020 on tarkoitus järjestää eri tasoryhmille lippupallon alkeiskursseja ja lähteä laajentamaan harrasteryhmien toimintaa eri kohderyhmille. Kouluissa toteutettaviin flägin lajitutustumisiin on haettu OKM:n seuratukea vuodelle 2020-2021. Oma mielipiteeni on, että seuran harrastajamäärän kasvattaminen ja lippupallotoiminta yleensä tuottavat hyviä asioita ja uusia yhteistyömahdollisuuksia myös jenkkifutiksen puolella. 

Seuran lippupallotoiminta on käynnistynyt syksyllä 2019. Toiminta jatkuu ja laajenee vuonna 2020.

Kilpailutoiminnassa olennaista on harrastajamäärän kasvattaminen. Oma uskomukseni on, että avain harrastajamäärien kasvuun on laadukas seuratoiminta. Laadukkuus näkyy kaikissa seuran osa-alueissa, etenkin hallinnossa, viestinnässä ja valmennuksessa. Tavoitteena on toteuttaa laadukkaampia, parempia, motivoivampia ja hauskempia harjoittelutapahtumia. Menestys syntyy laadukkaan harjoittelun tuloksena. Ykkösasia on edelleen pelaajaturvallisuuden kehittäminen. Pelaajille opetetaan oikeat ja turvalliset suoritustekniikat laadukkaiden toistojen kautta. Jenkkifutis on vauhdikas kontaktilaji, mutta ikävä kyllä lajin vaarallisuudesta liikkuu yliampuvia huhuja jopa valtakunnan mediakentässä. Vain kauttaaltaan laadukkaalla ja vastuullisella seuratoiminnalla voimme menestyä, kehittää pelaajia, kasvattaa harrastajamääriä, saada toimintaan mukaan erilaisia liikkujaryhmiä ja muuttaa lajin imagoa realistisemmaksi. 

Knightsin U13 -joukkue Sipoon Söderkullan junioriturnauksessa yhteiskuvassa Kuopio Steelersin kanssa. Taustalla huikea turnausorganisaatio toiminnassa. Kuva: Ari JJ Pesonen

Päivät alkaa pitenemään ja vähitellen valo voittaa pimeyden. Kevään koittaessa kausi alkaa. Koiralauma tulee olemaan nälkäinen ja valmis pelaamaan. On huikeaa ajatella, että vuosi 2020 on Bulldogsin 38. toimintavuosi ja seura on monessa mielessä vahvempi kuin aiemmin. Seuraa kehitetään tulevaisuuteen, mutta samalla muistetaan seuran historia ja pitkät perinteet. 

Kutsun jokaisen seuratoiminnasta kiinnostuneen mukaan kehittämään seuraa kohti 40-vuotisjuhlia. Seurasta löytyy eritasoisia ja vaativuudeltaan erilaisia tehtäviä omien resurssiesi puitteissa. Pienikin panos voi olla arvokas. Ei ainoastaan seuralle, mutta myös tekijälleen. Panoksellasi olet mahdollistamassa liikunnan iloa ja riemua hyvässä seurassa. Koiralaumassa hommia tehdään suurella sydämellä.

Koko johtokunnan puolesta haluan toivottaa hyvää ja rauhallista joulua kaikille pelaajille, vanhemmille, vapaaehtoisille ja sidosryhmille. Menestyksekästä uutta vuotta. 

Jaakko Latva-Pukkila
puheenjohtaja
Bulldogs Sipoo ry