Knights U17 hallitsi välieräpeliä

14.8.2019

Söderkullassa nähtiin jännittävä ja tasokas jenkkifutispeli, kun Knights ja Turku Trojans kohtasivat aurinkoisella Söderkullan tekonurmella sunnuntaina 18.8.2019. Yleisöä oli saapunut mukavasti paikan päälle nauttimaan kauden viimeisestä kotipelistä. Trojans osoitti vaarallisuutensa, mutta Knights piti ohjat hallussaan koko pelin ajan. Lopputulos 20-6 ja Knights eteni riemukkaasti finaaliin.

QTilannePisteetTekijäPeli
16-06KNI #32 Mika Löytönen35 yd juoksu linjan pääty
212-06KNI #96 Toni Mälkki10 yd juoksu linjan pääty

14-02KNI #32 Mika Löytönen3 yd juoksu linjan pääty

20-06KNI #32 Mika Löytönen1 yd juoksu keskeltä
320-66TRO #19 Justus Virtanen2 yd juoksu keskeltä
Tuulennopea Mika Löytönen oli tänään tekemässä 14 pistettä. Kuva: Ari JJ Pesonen

Q1: Trojans aloittaa vahvasti

Toni Mälkki ja neljä Trojansia. Kuva: Ari JJ Pesonen

Heti alusta alkaen turkulaiset näyttivät, että olivat tosissaan tulleet tappelemaan finaalipaikasta. Knightsin vahvasti edennyt juoksuhyökkäys pysähtyi ja Trojans oli jopa lähellä aiheuttaa Knightsille oman maalin.  Erinomaisia potkuja koko pelin ajan kenkinyt Felix Lehtonen kuitenkin piti päänsä kylmänä ja maali varjeltui.  Heti ensimmäisellä hyökkäysvuorolla Trojansin Justus Virtanen esitteli erinomaista heittokättään. Takapuolustajien hyvä peli piti pelin vielä maalittomana.

Kuten kauden avanneessa Steelers-pelissä, esille astui pelinrakentaja Mika Löytönen. Hyökkäyksen linjan blokit osuivat täydellisesti kohdalleen ja Löytönen löysi vasemmalta riittävästi tilaa. 35 jaardin juoksupeli oli näyttävä suoritus ja Knights siirtyi 6-0 johtoon.

Trojans ei hätkähtänyt vaan Justus Virtasen heittosirkus jatkui. Niko Zizzo nappasi heti hyökkäysvuoron aluksi pitkän heiton oikealla kiinni ja oli todella lähellä karata aina maalialueelle saakka. Tämän jälkeen puolustuksen linja Lehtosen ja Nuutti Paavolan voimin alkoi saada yhä paremmin painetta turkulaisten pelinrakentajalle. Virtanen joutui kiirehtimään heittojaan. Turun hyökkäys pysähtyi 20 jaardia ennen Knightsin maalialuetta.

Q2: Knightsin puolustus ottaa isoa roolia

Nuutti Paavola ryntää Trojansin pelinrakentaja Petrus Virtasen "toimistoon". Kuva. Ari JJ Pesonen

Seuraava hyökkäysvuoro oli kuin Knightsin kausi pienoiskoossa. Erittäin vahvalla juoksupelillä joukkue jauhoi yritys yritykseltä palloa kenttää alaspäin. Löytösen lisäksi palloa kantoi etenkin Toni Mälkki. Pitkän 70 jaardisen hyökkäysvuoron jälkeen tuulennopea Mälkki kiersi koko turkulaispuolustuksen ja Knights johti 12-0. Löytönen kantoi itse lisäpisteen sisään ja tilanne jo 14-0.

Knights sai tuoretta verta puolustuksen linjaan ja esimerkiksi isokokoinen tulokaspelaaja Niilo Ojajärvi oli turkulaisten linjalle mahdoton pideltävä.  Neljä yritystä ja Knightsilla oli mahdollisuus ottaa jo hallitseva johto pelissä. Trojans laittoi kuitenkin kaiken peliin pysäyttäen puolestaan Knightsit neljällä yrityksellä. Felix Lehtosen lentopotku oli valtaisa suoritus, kun synttärisankari potkaisi yli 70 jaardia omalta 10 jaardin linjalta vastustajan maalialueelle. 

Seuraava drive alkoi myös huippusuorituksella. Jonatan Golan oli upeasti pimentänyt vastustajan nopeat laitahyökkääjät, mutta nyt mies otti huippusuorituksella upean syötönkatkon. Virtasen pallo seilasi yli oman laitahyökkääjän, mutta takana odottanut Golan venytti upeasti pallon kiinni sormenpäillään. Erinomaisen yksilösuorituksen jälkeen Knightsilla erinomainen asema oman hyökkäysvuoron aloittamiseen, kun toinen neljännes alkoi lähestyä loppuaan.

Vääntö oli Söderkullassa tasaista ja kovaa. Molemmat joukkueet pelasivat omalla tasollaan. Kuva: Ari JJ Pesonen

Heti kuitenkin seuraavalla yrityksellä Mika Löytöselle kävi harvinainen virhe ja Trojans sai puolestaan syötönkatkon omalla kymmenen jaardin viivallaan. Justus Virtanen nakkasi heti kaksi upeaa syöttöä ja yhtäkkiä oltiinkin jo syvällä Knightsin kenttäpäädyssä. Juuri kun Virtanen tavoitteli maalialueelta kavennusta, Golan nappasi jo päivän toisen syötönkatkon.

Knightsin oma hyökkäysvuoro ei tuottanut tulosta, mutta jälleen kotijoukkueen puolustus pakotti turkulaiset pallonmenetykseen. Felix Lehtonen hassutti ensin täysin Trojansin hyökkäyslinjan ja ryntäsi täysin vapaasti pelinrakentaja Virtasen syliin. Virtanen ei ehtinyt reagoimaan ja Lehtonen repi  pallon hölmistyneen pelinrakentajan käsistä. Erinomainen hyökkäysasema jälleen kotijoukkueelle.

Tapahtumarikas toinen neljännes päättyi kotijoukkueen kannalta riemukkaasti maaliin. Ensin Löytönen rullasi salamannopeasti oikealle ja löysi maalialueelta Veeti Altion. Pallo ei tarttunut tällä kertaa Altion näppeihin, mutta turkulaisten oli nyt pakko varoa myös Löytösen heittouhkaa. Tämä avasi tilaa juoksupelille. Vikkelä pelinrakentaja vei pallon omalla juoksullaan aina yhden jaardin viivalle. Seuraavalla downilla Löytönen piti pallon itse. Linja runnoi väkivahvasti pallon (ja pelinrakentajan) maaliin puolustuksen estelyistä huolimatta. Tilanne 20-0 mentäessä puoliajalle. 

Q3: Trojans aloittaa ryminällä

Puoliajalta Trojans tuli päättäväisenä. Heti ensimmäisellä hyökkäysvuorolla pallo tuotiin aivan Knightsin maalialueen tuntumaan. Knightsin puolustus taisteli raivokkaasti, mutta neljännellä yrityksellä pelinrakentaja Justus Virtanen runnoi pallon keskeltä sisään. Tilanne 20-6. Turkulaiset saivat maalista selvästi lisää uskoa omaan tekemiseensä.

Puoliajalla Trojans oli myös terävöittänyt puolustuspeliään. Bulldogsilla hyvin ensimmäisellä puolikkaalla toiminut juoksupeli tukittiin niin kiertopeleissä kuin linjassakin. Toisaalta väsymys alkoi selvästi painaa turkulaisten linjapelaajia ja Bulldogsin puolustuksen linja alkoi toistuvasti päästä häiritsemään Justus Virtasen työskentelyä. Turkulaisten paras into saatiin talttumaan ja viimeiselle neljännekselle lähdettiin turvallisen tuntuisessa 20-6 johdossa.

Q4: Knightsit eivät hätäile

Puolustuksen linjassa etenkin Nuutti Paavola ja Felix Lehtonen olivat hurjassa iskussa. Heittopelille ei jäänyt aikaa ja takapuolustajat Jonatan Golan, Mika Löytönen sekä Valtteri Aalto hoitivat loput. Trojans joutui turvautumaan neljänsiin yrityksiin syvältä omalta kenttäpuoliskolta, mutta riskiotto ei kannattanut. Toisaalta Knightsin pelaajilla alkoi myös olla piimää pohkeissa, eikä hyvistä kenttäasemista huolimatta palloa saatu enää Trojansin maalialueelle.

Ison ja vahvan Felix Lehtosen pysäyttämiseen ei yksi turkulainen riittänyt. Kuva: Ari JJ Pesonen

Neljäs neljännes jatkoi pitkälti siitä mihin kolmas oli jäänyt. Trojans puolusti erinomaisesti, mutta Felix Lehtosen erinomaiset lentopotkut pakottivat turkulaiset lähtemään hyökkäysvuoroihinsa huonoista kenttäasemista. Etenkin Knightsin linebackit Toni Mälkki, Vilho Rytkönen ja Veeti Altio olivat isona syynä turkulaisten juoksupelin täydelliseen pysäyttämiseen. Nopeat ja vahvat tukimiehet jakelivat turkulaisille isoja taklauksia downi toisensa jälkeen.

Knightsilla ei ollut enää tarvetta sen suurempaan riskinottoon. Trojans oli lähellä maalintekoa pitkällä heittopelillä vielä juuri ennen loppuvihellystä, mutta Golan ja Löytönen tekivät yhteistyöllä komean taklauksen. Samalla kaverukset myös hieman loukkasivat itseään, joka aiheutti hieman pohdintaa takapuolustuksen järjestämisen osalta. U15-ikäinen Lasse Karjalainen tuli upeasti penkiltä paikkaamaan ja turkulaiset jäivät ilman himoittua kavennusta.

Yhteenveto: Kypsä joukkuesuoritus

Taiston tauottua pelaajat osasivat arvostaa myös vastustajaa. Kuva: Ari JJ Pesonen

Vaikka pisteissä Mika Löytönen olikin ylivoimainen ykkönen, ennen kaikkea voitto oli koko joukkueen yhteisen tekemisen tulos. Löytösen lisäksi Toni Mälkki kantoi isoa vastuuta keskushyökkääjänä. Felix Lehtonen oli jälleen päävalmentaja Laukan sveitsiläinen linkkuveitsi, jota käytettiin niin linjassa, keskushyökkääjänä, laitahyökkääjänä, linebackinä kuin potkaisijana. Monipuolinen Lehtonen oli ratkaisevan tärkeä joukkueelleen. Hyökkäyksen linjassa Vilho Rytkönen, Nuutti Paavola ja tulokaskauttaan pelaava Leevi Laukka tekivät hartiavoimin töitä joukkueen eteen. 

Puolustuksessa etenkin Jonatan Golan oli näkyvässä roolissa kahdella syötönkatkollaan. Aiemmin mainittu Felix Lehtonen oli turkulaisten hyökkäyksen linjalle mahdoton pideltävä.  Nuutti Paavola ja todella pirteästi pelannut Niilo Ojajärvi tukivat linjapelissä erinomaisesti.  

Onnistumisten jakautuminen laajalle antaa hyvät lähtökohdat Hämeenlinnassa pelattavaan finaaliotteluun. Viljami Venemiehen tervehtyminen vahvistaa linjaa entisestään, joten Knights lähtee tosissaan haastamaan tappiotta edennyttä tiikerilaumaa. Luvassa on huikea loppuottelu kahden erinomaisen joukkueen välillä.

Finaalipaikka on varmistettu. Kuva: Ari JJ Pesonen

U17 2-divisioonan finaali pelataan Hämeenlinnassa Pullerin kentällä sunnuntaina 31.8.2019. Kickoff on klo 14:30. Tule mukaan kannustamaan ritarilauma voittoon!